JOS THONE - 1e NAT. LA SOUTERRAINE 19.150 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

As - 5 x winnaar "Gouden Duif"... 4x Wereldkampioen... 5 Olympiadeduiven ... 6 nationale overwinningen ... 2x 1e Internationaal ... 1e Nationaal Kampioen Jonge Duiven  K.B.D.B. ... dat kan er maar één zijn... Jos Thoné uit As ! Afgelopen weekeinde gaf hij zijn uniek palmares nog een "boost" door de 1e Nat. La Souterraine tegen 19.150 jonge duiven en de snelste van 23.848 La Souterrainevliegers op zijn naam te brengen !
Jos Thoné heeft uiteraard een geweldig sportief verleden in de duivensport maar in 2010 werden de duiven verkocht. Maar eens duivenmelker... altijd duivenmelker en binnenin begon het opnieuw te knagen.
Belangrijk bij de nieuwe aanpak was dat de druk minder zou zijn dan vroeger ... zonder daarom een meeloper te zijn. Het zou meer genieten worden van duiven en duivensport... en meer aandacht voor het gezin.
De nieuwe start zou voornamelijk gebeuren met de 7 duiven van John Hanson als basis. Deze Australiër had "Sedna"... "Sedmos"... "Nadira"... "Fara" ... "Jutta" ... "Chloë" ... en "Arinze" gekocht op de verkoping van Jos en kon ze wegens invoerreglementeringen niet invoeren in Australië. Eigenlijk is de oude basis gebleven... aangevuld met de twee snelheidsduiven "Avril" en "Cavendish".
Het team 2012 bestond uit 1 oude midfondduif... 10 oude duiven voor de fond... 45 jaarlingen ... 250 jonge duiven (veel verloren)... 44 koppels kwekers...en de koppels in de 4 afzonderlijke kweekboxen die door de vader van Jos verzorgd worden.
Winnares is "Sachi" B12/5030350, genoemd naar de dochter van de Japanse verzorger van het fondhok Marquez Pratz - Jos Thoné. Jos was 10 dagen met vakantie in Malta en de verdienste van deze nationale overwinning schrijft hij toe aan verzorger Berke Clemens en moeder Tilly. Jos heeft de 14 oude en de 36 jonge duiven alleen maar moeten inkorven.
Toen ze zaterdagmiddag de duiven stonden op te wachten zagen ze een duif naderen die meer op een zwaluw leek. Als een raket schoot ze op de spoetnik toe... en ze was sneller binnen dan de lokker ! Jos wist via internet dat hij voor 14 u moest klokken wilde hij naar de kop nationaal doen. De klok wees 13.57 u en met een snelheid van 1927 m zegde een innerlijke stem... dit moet de eerste nationaal zijn ! Hij had zelden een duif zo zien thuis komen ! Het duivinnetje had op Bourges reeds een staaltje van haar kunnen laten zien toen ze de 32e nat. tegen 33.254 jonge duiven liet noteren. Nu vliegt ze (omgerekend) meer dan 10 km. vooruit tegen het ganse 23.848 koppige La Souterraine-contingent !
Jos Thoné koppelde zijn duiven voor de eerste keer op 25 november en fokte dan 4 rondes na elkaar. "Sachi" heeft een voetring van de vierde ronde maar een gekleurd ringetje van de derde ronde aan haar poot. In een onbewaakt moment moet ze op het verkeerde hok binnen gewipt zijn en bleef daar dan ook zitten. Er werd verduisterd van half maart tot 21 juni en sindsdien wordt dat hok ook bijgelicht.
Van het opleren van de jonge duiven (zeker de verduisterde) wordt er degelijk werk gemaakt. Ze worden zeker 20 à 30 keer zelf gelost vooraleer ze met de grote mand op pad gaan. Belangrijk daarbij is dat de jongen de stress van de mand ontgroeien. Ook wanneer ze van zeer kortbij gelost worden moeten de jongen spontaan omhoog gaan... het hok achter zich laten... en wegtrekken. Eens ze dat doen zijn ze de "mandstress" meester. Belangrijk bij het opleren van verduisterde jongen is ook dat ze niet in de mand gezet worden boven de 21 graden ... er wordt nooit opgeleerd met kopwind... en ook niet met staalblauwe hemel (steeds bewolkt weer). Eens opgeleerd worden de jongen tussendoor niet meer weggevoerd.
Vermits Jos aan een nieuwe ploeg aan het bouwen is en de kampioenschappen momenteel nog weinig belang hebben werd de jonge bende niet gespeeld op Argenton. De jongen kwamen heel goed uitgerust aan de start van La Souterraine... en dat werd beloond met de nationale zege !
De jonge bende wordt nog steeds op de oude manier gemotiveerd met kartonnen dozen en andere wegkruipbakjes. Anders dan vroeger is dat de doffers en duivinnen 's morgens na de training en het voederen reeds samen komen. Wanneer er koppeltjes gevormd worden gaan die gescheiden terug naar de volière waar er nog kan gegeten en gedronken worden... en vanwaar ze rustig kunnen ingekorfd worden.
Tijdens de maand maart werden de jongen, samen met alle andere duiven, 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Na de klassiekers Orleans... Bourges... het weekend van Argenton... en de tussenvlucht uit Nanteuil werd er twee dagen behandeld tegen tricho. Ook werd er een paar keer 2 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties (L + S). Verder werd er nog conditiepoeder en Kobol verstrekt als voedingssupplementen. Zonder meer een perfecte aanpak die resulteerde in een schitterende nationale overwinning !

B12-5030350 "SACHI" - pedigree
 1e Nat. La Souterraine 19.150 d.
 32e Nat. Bourges 33.524 d.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.