Liefhebber:
Nijlen - Een gemeente in het centrum van de provincie Antwerpen waar "het steentje" vorige eeuw geluk en welvaart bracht. De diamantnijverheid verhuisde naar andere oorden en de diamantslijperijen werden ondertussen door andere kleinschalige industrieën ingenomen.
Nijlen, met een bevolking die toen royaal de kost verdiende, groeide uit tot een duivennest waar echte duivenklasse de boventoon voerde. Nu het minder goed gaat met de duivensport kan Nijlen toch nog bogen op een respectabel aantal duivenmelkers (123).
Bekende broers in Nijlen zijn ongetwijfeld Jef en Louis Keirsmakers ! Met de 1e nat. Bourges '93 11.402 jaarlingen (snelste van 27000 d) van Jef... en 1e Nat. Bourges '98 tegen 49.153 d (snelste van 74.849 d) en 1e Nat. La Souterraine '10 tegen 4778 van Louis behaalden beide broers ook nationale erkenning.
Het gaat Jef Keirsmakers nog steeds voor de wind en afgelopen seizoen werd hij Koning Hafo regio Mechelen !
Een duivenmelkersfamilie...
Jef Keirsmakers (63) was de tweede jongste van vier broers en generaties lang verdienden ze hun boterham achter de slijpmolen. De Keirsmakers waren ook duivenmelkers in hart en nieren... vader Albert speelde jaar en dag samen met de jongste zoon Paul... Louis en Jef gingen op eigen vleugels vliegen en blonken uit op halve fond en zware halve fond.
In een eerste episode van zijn duivenmelkercarrière oogstte hij groot succes met voornamelijk duiven van Karel Schellens en Willy Van Loock. Uit deze basis werd zijn nationale winnaar van 1993 geboren. In 1997 werden de duiven totaal verkocht.
Maar het duivenmelkerbloed kruipt waar het niet gaan kan... en in 2000 werd er opnieuw voorzichtig gestart. Aan de basis van de tweede start lagen de duiven van broer Louis Keirsmakers, Nijlen ... René Van Aggelpoel, Nijlen waar ook zijn "oud ras" ("Limo") teruggehaald werd... Marcel Vertommen, Berlaar... en Gunther Geysen, Berlaar.
Jef richtte het vizier de laatste jaren nog hoofdzakelijk op de halve fond en zware halve fond. Vanaf 2012 wordt er een ploegje duivinnen ingeschakeld en die zullen zich moeten bewijzen op de lichte fond.
Klassiek weduwschap...
Jef Keirsmakers komt aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 30 weduwnaars ... 80 jonge duiven... 25 koppels kwekers... en vanaf dit seizoen dus ook met een ploegje duivinnen. De weduwnaars vliegen hun laatste wedstrijd op Bourges II... maar na thuiskomst van de afsluitende wedstrijd wordt er niet meer aan late kweek gedaan.
"Duiven moeten na afloop van een stresserend vliegseizoen niet meer met het fokken van late jongen opgezadeld worden. Wanneer er een streep getrokken wordt onder het seizoen begint meteen het volgende seizoen en in het vooruitzicht van een vroege kweek moeten weduwnaars "los zitten" ! Hoogstens kunnen ze enkele keren ingezet worden bij het motiveren van de jonge duivinnen. In 2011 werden ook voor de eerste keer 9 jonge doffers op het weduwschap gespeeld... met oude weduwduivinnen !".
De weduwnaars worden op 25 november een eerste keer gekoppeld en trekken een koppel jongen groot. Een tweede koppeling is geen vaste regel... soms wel... soms niet... maar zonder tweede koppeling komt de conditie vroeger onder de weduwnaarsploeg.
Rond half april wordt er gestart met opleren... driemaal met de wagen op pad tot 30 km... Quiévrain ... Noyon... halve fond (bijna allemaal)... en enkele duiven naar de lichte fond. Tussen de wedstrijden door worden de duiven niet meer opgeleerd... overdag worden de ramen van de hokken toch wat afgeschermd.
Normaal gezien krijgt de weduwnaar bij de inkorving zijn duivin niet te zien...bij thuiskomst in het begin van het seizoen een half uurtje maar de periode van samenzijn wordt langer naarmate het seizoen vordert.
De weduwnaars gaan iedere week de mand in en na aankomst van een wedstrijd wordt er "volle bak" sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten en "Thuiskomst" (dierenarts Norbert Peeters) in het drinkwater. Op zondag wordt er overgeschakeld op 1/2 sport + 1/2 dieetmengeling... en dit tot en met woensdagmorgen. Op woensdagavond wordt het 100 % sportmengeling tot en met vrijdagmorgen (inkorvingsdag). Op zondag gaat er conditiepoeder in het drinkwater... op maandag vitamines. Bij het opvoederen wordt er geen snoep of extra maïs verstrekt... alleen na de laatste 5 maaltijden krijgen de doffers enkele pinda's toegestopt.
Het trainen en het trainingsgedrag zijn een van de belangrijkste items van het weduwschap volgens Jef Keirsmakers. Tijdens de prille lente wordt er alleen 's avonds getraind van 17 tot 18 u. Wanneer de lust tot trainen wat op zich laat wachten kan er met de vlag getraind worden ... maar eens in volle "schwung" wordt de vlag niet meer bovengehaald. Vanaf 1 mei (vooravond van de halve fond) wordt er tweemaal daags getraind... 's morgens van 8 tot 9 ... 's avonds van 17 tot 18 u.
Jef ziet graag dat zijn weduwnaars op één lijn door de lucht jagen... en dat er enkele kleppers op hun eentje door de lucht klieven. Neerstrijken op de nok van het hok mag... maar daarna als een verschrikte bende wegstuiven is bijna een must ! Maar doorgaans zijn er weinig problemen met het trainingsgedrag van de weduwnaars. Het is natuurlijk zo dat hoe groter de ploeg is, hoe vlotter er getraind wordt. Ook de minder ijverige weduwnaars worden door de klad meegezogen. En zit het dan toch niet echt snor met het trainen... dan durft Jef wel een "kuurtje" tegen trichomonas plannen !
Regelmaat in de verzorging vindt hij niet echt belangrijk... maar het gedrag op het hok des te meer ! Jef houdt van kwikzilveren duiven die bruisend door het leven gaan ... op het hok en in de lucht !
Jonge duiven met de schuifdeur...
De 80 jonge duiven worden gefokt uit kweek- en vliegduiven. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen... de verschillende rondes gaan op afzonderlijke hokken... en de geslachten blijven samen tot ze twee Quiévrains in de vleugels hebben.
De jonge bende wordt verduisterd (18 u tot 8 u) vanaf het laatste weekeinde van maart... tot eind mei voor de doffers en tot 21 juni voor de duivinnen. Achteraf wordt er niet meer bijgelicht. Het opleren start begin mei... 5x wegvoeren tot 30 km... 2x Quiévrain ... 2x Noyon ... halve fond... tot het eindstation Guéret. Bij de inkorving van Guéret heeft het merendeel van de jonge duiven 2 à 3 pennen gestoten. Eens in volle zwier staan er ook voor de jonge duiven geen bijkomende opleervluchtjes meer gepland... maar het is niet uitgesloten dat het in de toekomst toch wel zal gebeuren.
De jonge bende wordt gemotiveerd via wegkruipbakjes en kartonnen dozen op de hokken. Doffers en duivinnen komen doorgaans zo'n twee uur samen voor de inkorving. De laatste twee wedstrijden blijven ze zelfs de hele nacht samen vooraleer ze de mand in gaan.
In de maand augustus... wanneer het weduwschap gedaan is... wordt een aantal weduwnaars, de nacht voorafgaand aan de inkorving van de jonge duiven, halfbak opgesloten. Er komt een 8-tal jonge duivinnen die nog niet gepaard zijn op het hok. 's Morgens zitten alle dametjes mooi naast de doffers in de andere helft van het nestvak... maar ze komen niet samen met hun oude partner vooraleer ze in de mand gezet worden. De oude doffers zijn te geweldig in de liefde en dat heeft eerder een negatieve dan een positieve invloed op de jonge deernes.
Medisch Peeters...
Na de laatste wedstrijd van het seizoen gaat ook de medicijnkast op slot. Met een goede ruimengeling en regelmatig wat Sedochol in het drinkwater gaan oude en jonge duiven door de rui. Ook in het vooruitzicht van de vroege koppeling wordt er niet behandeld... alleen tijdens het broeden wordt er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Voor het opleren van de jongen staat een "kuurtje" van 5 dagen gepland tegen trichomonas. In de loop van het seizoen kregen jong en oud nog tweemaal een pilletje door de strot geduwd tegen trichomonas en werd er tweemaal behandeld tegen luchtwegeninfecties via het drinkwater. Ook krijgen jonge en oude duiven bij het inkorven oogdruppels toegediend.
Varia ...
"De natuur is altijd mijn beste vriend geweest en kruidenthee... zwavel over het voeder... look ... en groenten uit de tuin maakten vast onderdeel uit van de verzorging van mijn duiven. Ik doe dat al enkele jaren niet meer... gewoon omdat veel inspanningen het gewenste resultaat niet gaven. Mijn appelazijn haal ik nu gewoon uit de winkel.
Mijn hokken... er zijn er overal veel mooiere en betere... maar ik heb het geluk dat de duiven moeten vliegen en niet het hok... anders stond ik er slecht voor. Het is een hok met Boomse pannen en dat zorgt sowieso voor een stevige verluchting... en in het plafond zit er ventilatie voor en boven de duiven. Maar ondanks die goede verluchting moet ik toch behandelen tegen luchtwegeninfecties.
Al mijn goede voornemens ten spijt heb ik toch altijd af te rekenen met overbevolking... vooral bij de jonge duiven. De slechte moeten verdwijnen en daarom handhaaf ik volgend principe... de jonge duiven worden na zes wedstrijden door de fijne kam gehaald. Degene die niet per zestal gevlogen hebben gaan er allemaal uit... de slechte elimineren... en meer plaats voor de betere !
De natuur overboord... dan maar wat meer aandacht aan de voeding. In het boek "Voedingsadviezen voor u postduiven" van Wim Mulder ben ik gaan neuzen... en ik heb ook wel wat gevonden. Lecithine stimuleert het metabolisme... en zorgt ervoor dat er veel meer energie uit de voeding gehaald wordt. 30 gram voeder + olie ... of 30 gram voeder + olie + lecithine... bij dit laatste zou de energieopname procentueel veel hoger liggen. Je stelt het ook vast bij de recuperatie van duiven die van een zware wedstrijd thuiskomen... je krijgt ze ook veel makkelijker opnieuw "rond" en het helpt de conditie. Het zal wel juist want mijn schoondochter zit in de pluimveeteelt en dit effect is daar ook bekend.
Op het kweekhok wordt goed x goed gekoppeld... en inteelt nicht x neef geeft goed resultaat zowel als vlieger of als kweker. Wanneer ik ergens op een goed hok versterking haal koop ik niet één duif maar meerdere duiven (12-tal). Eén lotje kopen en hopen op de hoofdprijs ... zo makkelijk is het ook weer niet. Mijn aanwinsten gaan naar het kweekhok... worden gekoppeld met mijn beste duiven... en vervolgens wordt er geselecteerd met een vlijmscherp mes ! De jongen worden duchtig op de rooster gelegd en bij een onvoldoende gaan ouders en jongen op hetzelfde moment de laan uit. Het is inderdaad altijd zoeken naar die paar overblijvers waar we mee verder moeten."
In het verleden : 1993 : 1e Nat. Bourges jaarlingen (snelste van ca. 27.000 d.) 2003 : 1e Prov. Bourges jaarlingen ca. 1300 d. 2003 : 2e Prov. Kampioen fond jonge 2004 : 1e Prov. Kampioen fond jonge 2006 : 1e Prov. Souillac 763 oude en 6e Nat. van ca. 6600 d. 2007 2008 2011 |
Auteur: