BART & NANCE VAN OECKEL - 1e Nat. Tulle 3064 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Oud-Turnhout – Voor de nationale winnaar oude duiven Tulle moesten we naar het noorden van de provincie Antwerpen. Bart (50) & Nance Van Oeckel uit Oud-Turnhout winnen met een duif om 15.18.59 u voor een afstand van 685,306 km en aan 1616,35 m de 1e nationaal tegen 3.064 oude duiven. Na 2x 1e nat. La Souterraine, 1e nat. Limoges, 1e nat. Chateauroux en Tulle van afgelopen weekend behoren ze tot het clubje van melkers met 5 nationale overwinningen.

Bart en Nance Van OeckelDe basis van de kolonie van Bart & Nance Van Oeckel wordt voor 90% gevormd door de “toprassen” Luc, Bart & Jurgen Geerinckx, Wommelgem en Gaston Van de Wouwer, Berlaar. Bart en Nance hadden 24 oude en 77 jaarse in de mand voor Tulle en het is de 19e getekende oude duif die de nationale overwinning binnen haalt.
Er werd gestart in 2020 met 100 duiven op het totaal weduwschap (grote hafo), 100 duiven voor de dagfond en 12 duivinnen op het klassiek weduwschap. De 12 duivinnen vlogen gans het seizoen de kleine halve fond en de 5 duivinnen die het minst gepresteerd hadden gingen de mand in voor nationaal Tulle. En laat nu eentje van deze vijf duivinnen de nationale zege uit Tulle binnen halen!

B18-6058181De winnares is het B18/6058181. Het is een geschelpt duivinnetje uit de middelmaat tot klein en ze heeft twee pennen gestoten. In de groep valt ze niet op maar afgelopen weekend schudde ze een prachtprestatie uit de vleugels. Het regende wanneer de eerste duiven van Tulle zich in Oud-Turnhout aanmeldden en Bart & Nance zagen hun kansen slinken met de minuut. Het B18/6058181 kwam dan nog verkeerd uit oostelijke richting maar ze ging voor de zege. Ze draaiden 1 en 7 bij de oude duiven en 5 bij de jaarse en toen moesten ze iets langer wachten. Dit bevestigt het vermoeden dat de eerste drie kopduiven dwars door de regenbui gegaan zijn.
Als voorbereidende wedstrijden werd er iedere week kleine halve fond gevlogen en Tulle was de eerste dagfondvlucht voor de duivinnen. De windvoorspellingen waren goed en daarom werd er beslist om een behoorlijk grote groep duiven in de korven op Tulle.

Bij aankomst van een wedstrijd wordt er op zaterdag en zondag Energy-mengeling gevoederd en zijn er elektrolyten van Herbovet in het drinken. Daarna volgen een paar dagen met Recup-mengeling van Beyers en vanaf woensdag wordt er opgevoederd met sportmengeling ook van Beyers.
Dierenarts Raf Herbots zorgt voor de medische controle en levert ook de bijproducten. Voor aanvang van het seizoen werd er behandeld tegen trichomonas en daarna kregen de duiven wekelijks de “gele druppels” toegediend. De duiven kregen voor aanvang van het seizoen een behandeling tegen paratyfus met Dokamox. Tegen de luchtweginfecties werd er nog niks ondernomen.

Bij de inkorving komen de duiven niet samen met hun partner. Ze werden op maandag, dinsdag en woensdag gelost op 60 km en zien ook hun partner niet bij thuiskomst. De duiven trainen 1x daags aan huis maar vanaf 1 augustus gebeurt dat niet meer. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten worden ze wekelijks 2 à 3 keer gelost op 30 km tot 90 km. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen langer samen naarmate het seizoen vordert en soms kunnen ze ook de nacht samen doorbrengen.

Bij de selectie mogen 15% van de jaarlingen blijven. Bij de oude duiven is 3x per 20-tal winnen een vereiste om hun zitje te mogen behouden. 
Voor de duivinnenploeg was dit de laatste wedstrijd van het seizoen. En afsluiten met een knappe prestatie en een nationale overwinning, je kunt het zo mooi niet dromen!


B18-6058181

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.