COMBINATIE MAEGH-AS - Fenomenaal op de kleine halve fond

Liefhebber: 

Read the article in English on the website of Syndicate Lofts!

Rijkevorsel – Rijkevorsel is een duivendorp in de provincie Antwerpen dat de laatste jaren duidelijk op de kaart gezet werd door Combinatie Maegh-AS. Dit succesvolle trio, vooral onder impuls van Ad Schaerlaeckens, speelde een uitblinkersrol op de wedstrijden van de kleine halve fond. Wij luisterden met aandacht naar de wijze woorden van de Nederlandse grootmeester.

“Ik ben een oorlogskind en mijn compagnon Roger De Vrij is van net voor de oorlog. Ik ben gepensioneerd en was vroeger docent in meerdere vakken in het middelbaar onderwijs. Ik speel met een compagnon in Rijkevorsel onder de naam Maegh-AS. De naam van mijn compagnon is niet Maegh maar Roger De Vrij. Maegh is er enkel op papier. Mijn levenspartner neemt de telefoon aan, dat is al werk genoeg en helpt niet met de duiven.
De negatieve invloed van corona is vooral nergens op bezoek kunnen en geen bezoek kunnen ontvangen. Maar we kunnen niet anders dan de zaken te aanvaarden zoals ze zijn. Ik word er zeker niet depri van, het is niet anders. Ik ben wel heel voorzichtig. Ik kom nergens en bezoek wordt geweerd. 
Ik woon in het grensdorp Baarle-Nassau / Hertog. De plaats is beroemd om zijn ongeveer 30 enclaves. Twee nationaliteiten bieden mij de gelegenheid met alle winden mee te waaien. De duiven zitten in Rijkevorsel België, hier zo’n 20 km vandaan. Ik kom er normaal in het seizoen 2 à 3 keer per week. 
In Baarle waren er ooit zo’n 120 duivenmelkers. Nu nog een stuk of 15 maximaal. Zelf heb ik er ook nog duiven zitten, allemaal van de beste. Maar door een fysiek ongemak komt van verzorgen weinig in huis. Wij spelen halve fond in Rijkevorsel en er wordt ingekorfd in Sint-Job.”

Ofschoon het seizoen 2020 zeker niet gemakkelijk was speelde de Combinatie Maegh-AS fenomenaal op de kleine halve fond.
“Afgelopen jaar hebben we op de laatste vlucht niet meer mee gedaan vanwege de hitte. Toch werden we nog in ZAV 2e Kampioen 1e getekende, 3e Kampioen 1e en 2e getekende, 2e kampioen 1e, 2e en 3e getekende, 1e kampioen 4 eerst getekende. In 2019 werden we 1e Koning en in 2020 werden we 2e Koning. In Sint Job behaalden we dezelfde titels op een na.”

Eenvoudiger is bijna onmogelijk.Moeder de verzorger

“Vader had vooral duiven om na een week hard werken een pint te kunnen pakken in het café. Op het hok kwam hij nooit. We woonden in Chaam en mijn moeder deed de verzorging. We hadden voornamelijk duiven van buurman Vermeulen en waren jaarlijks 2e of 3e beste van het dorp na... Vermeulen, toen van zo’n 60 liefhebbers. Nu nog een stuk of zes. We, lees mijn moeder, speelden toen al erg goed op de grote Nationale Orleans in Nederland. 
Als tiener in de 50'er jaren ben ik in de duivensport gerold. Zowat al mijn ooms van moeders kant hadden duiven en zowat al mijn buren eveneens. Je hoorde nergens anders over praten en het zou eerder vreemd geweest zijn als je geen duiven zou gaan houden. Dan was je een buitenbeentje, nog net geen zonderling. Je hoorde er gewoon niet bij.”

Basis van de kolonie

“Duiven waarmee ik in de vorige eeuw succesvol was kwamen rechtstreeks van Hans v.d.  Veeke, Westdorpe; Gebr. Janssen, Arendonk; Gust Hofkens, Merksplas; Leo Broeckx, Oud-Turnhout; Janus Vermeulen, Gaby Vandenabeele, Dentergem; Mattens en Maurits Voets, Kessel. 
Een duivin uit het wonderkoppel van Hans v.d. Veeke, het beste koppel wat ik ooit heb gekend, werd grootmoeder van “Ace Four”. Een doffer van Hofkens gepaard met een duivin van de Janssens gaf de “Goede Jaarling” die een enorme impact zou hebben op mijn latere successen in de 90'er jaren. Destijds beweerde de voorzitter van de Afdeling tijdens de kampioenenhuldiging dat hij nog nooit had mee gemaakt dat iemand een afdeling zo domineerde als ik. Zowel met jongen als met oude. Ik had toen nog een zeer succesvolle koppeling met een doffer van Mattens maal een duivin van Vandenabeele (Sissi, zusje van diens Prinses). 

Deze eeuw heb ik rechtstreeks en met succes duiven gehaald bij Gebr Van den Brande, Ebben, Boeckx, Scheele, de Bruijn, Rik Hermans, Roger Engelen, Marcel Wouters, Eyerkamp, Leo Heremans en Luc van Mechelen. Meestal was het maar één duif maar de jongen van al deze duiven gaven winnaars en asduiven in ZAV. Bij Luc Van Mechelen haalde ik er meerdere, een er van was een super. Een duivin van 2010 uit zijn oude ”Zweverlijn” en die werd, gepaard met “Den Ad”, moeder van mijn beste kweekduivin. Die werd op haar beurt weer moeder van een 1e Nationaal bij Luc en ook bij Ebben. Luc was ook nog enorm succesvol met mijn duiven. Zijn “Adriano” gaf 4 nationale Asduiven. Als mensen iets samen doen is er meestal maar een succesvol. Met Luc en Marcel Wouters waren we dat beide. 

Ik zou echt niet weten welke de beste zijn. Met een beperkt aantal duiven hadden we in 2019 in ZAV toch een unieke serie asduiven: 2e, 3e en 5e Asduif bij de oude en 1e, 3e, 4e en 5e Asduif bij de jaarlingen. Naast de duivin van Luc Van Mechelen gaf ook de “08-250” heel goede. Die kwam uit de “Extreem” x “Moeder Leeuw” van Marcel Wouters en was gepaard met een duivin van Rik Hermans. Dat koppel gaf de “006”. Die won met name 1e Provinciaal Argenton met 10 minuten voorsprong met NO-wind op zowat de grootste afstand. Nationaal ook 1e in de zone. Over heel België werd hij met die oostenwind enkel geklopt door enkele duiven aan zee.
Met Marcel Wouters hebben we aan samenkweek gedaan. Die vroeg destijds om een duivin te lenen om tegen zijn “Leeuw” te zetten. We hadden een echt supertje, de “682”, dat leek me wel iets. Helaas ging die verloren door paratyfus zo bleek achteraf. Daarom ging het nestzusje, de “683”, naar Marcel. Ze werd de moeder van “Den Ad”, de 1e Nationale Asduif en 1e Olympiadeduif. Nadien stelde Marcel voor om samen te kweken. ”Den Ad” met onze 4 beste duivinnen (kunstmatige inseminatie). Het werd een succes.”

Totaal weduwschap

“Er wordt met 14 koppels het totaal weduwschap gespeeld. Deze worden half januari gekoppeld en die trekken een koppel jongen groot. Deze duiven worden slechts matig opgeleerd en worden maar een keer of drie weggevoerd.
De duiven trainen aanvankelijk één keer. Soms kan het amper anders omdat ze zich anders te veel zouden afmatten. Spontaan, dus zonder vlag of zo, blijven de duivinnen (rond 9.00 uur los) soms tot na 11.00 u weg. Ook de doffers trainen enorm (afkloppen!!!) en al twee keer gebeurde het dat er een zich aan huis te pletter vloog. De duiven worden gespeeld op de wekelijkse Antwerpse Hafovluchten van een kleine 400 km.
We blijven het onderling paren voor. Na enkele weken spel worden de duivinnen, die aanvankelijk los op het hok zitten, opgesloten in afzonderlijke bakken. 
De duiven komen niet samen bij de inkorving. Ze moeten eerst het kunstje vertonen (vroeg vliegen) dan volgt de beloning. Zoals je ook paarden, honden, dolfijnen, enz. conditioneert. Maar vraag me niet of ik gelijk heb. Er zijn volop voorbeelden van duiven die presteren zonder partner. Na aankomst van een wedstrijd is de periode van samenzijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd.”

Combinatie Maegh - Ad SchaerlaeckensAfwisselend schuifdeur en nestje

“Er worden rond de 60 jongen gekweekt die aan 25 dagen gespeend worden. Zoals bij de meeste melkers worden de jongen verduisterd. Ze worden van half maart tot begin juni van rond 18 u tot ongeveer 8 u ’s morgens verduisterd.
De jongen worden goed maar niet overdreven opgeleerd. Pakweg een 6-tal keren weggevoerd te beginnen met 4 km en de laatste keer tot Peutie (35 km). De jongen worden een enkele keer tussendoor weggevoerd, vooral als er ander weer voorspeld wordt. De jongen trainen aan het einde van de voormiddag na de training van de oude duiven.
De schuifdeur wordt ingevoerd vlak voor de hafovluchten. We geloven niet in enkel nestspel en evenmin in enkel op de schuifdeur. Het ene nestje na het andere worden ze beu, drie maanden gescheiden eveneens. Daarom lijkt me een combinatie van beide het beste. 
De jonge doffers en duivinnen komen niet samen bij de inkorving. Ze komen wel samen de dag voor de inkorving. Er komen kartonnen dozen en wegkruipbakjes op het hok maar het jonge volkje maakt er maar weinig gebruik van.
Na Quievrain en Noyon als leervluchten worden de jongen gespeeld op de hafovluchten in Antwerpen (385 km). Wel dient gezegd dat de jongen de laatste twee jaar veel minder presteren dan voorheen. Als jaarling staan ze er dan weer wel.”

Altijd dezelfde mengeling

“Er wordt altijd dezelfde mengeling of “Van Tilburg Vlieg vital duo” gevoederd. In het begin van de week wel schraler. Ludo Claessens zei ooit “voederen is het meest onbelangrijke in duivensport”. De man was wat omstreden maar ik vond dat geen onzin. Mannen als Willem de Bruijn en Andre Roodhooft hechten er ook niet zo enorm veel belang aan. Met Willem heb ik tientallen tophokken bezocht. Nooit werd er over voederen gepraat. 
De duiven worden tweemaal per dag gevoederd en krijgen wat snoep bij het binnenroepen na de training. Alleen “Allerlei” van van Tilburg krijgen ze nog extra in hun voederbakje. En na een zware vlucht vooral bij warm weer gaan er elektrolyten in het drinkwater. Nu, in deze koude aprilmaand is dat zinloos. Wat additieven betreft zien we het een beetje à la Verkerk. Alles geprobeerd maar nooit zagen we een opflakkering in de vorm. We hebben wel speciale elektrolyten en ik denk goede.”

10 jaar geleden op consultatie

“Het is 10 jaar geleden dat we nog bij een dierenarts op consultatie gingen Toen hadden we een serieus probleem. De jongen kwamen niet mooi op. De duiven zaten dik, presteerden niet en zelfs de beste gingen verloren. Alles wees op paratyfus maar dat was het niet volgens meerdere dierenartsen. Dat leek ook aannemelijk, want daar werd jaarlijks tegen gekuurd. Tot dierenarts Gijsbrechts de redder in de nood was. Het was wel degelijk paratyfus. Er werd 10 dagen gekuurd met Baytril en het jaar nadien (2012) werden we Hafo kampioen jongen in Union Antwerpen en in ZAV (die speelden toen samen).
Voor het seizoen wordt er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Vervolgens wordt er niet meer gekuurd maar we gebruiken wel de gele druppels. 
Van luchtweginfecties hebben we nooit last. Vroeger gaven we voor het seizoen een dag of vier Soludox. De laatste 3 jaar waren ze in april zo gezond dat we er van af zagen. Mochten ze terugzakken in de vorm dan zou natuurlijk wel ingegrepen worden. Oogdruppels worden niet gebruikt.
Tot op heden hebben we geen last gehad van adeno (afkloppen). In Baarle ooit wel. Daar kuurde ik met het door velen zo verfoeide Baytril. Maar er zijn meerdere goede middeltjes.
Er wordt niet ingeënt tegen paratyfus. Van 2007 tot 2014 werd ertegen gekuurd en nadien niet meer. One eye cold is jaarlijks een serieus probleem. Alles geprobeerd, dure en goedkope druppels, bekende en onbekende druppels, niets hielp. Daarom doen we niets meer en houden besmette duiven twee weken thuis. Hebben ze het erg dan zonderen we ze af op een donkere plaats. Ik heb het idee dat het helpt.”

Hokken dunbevolkt

“Wij hebben veel meters duivenhokken, terwijl we niet veel duiven hebben. Alles bij elkaar wel 30 meter. De hokken van de oude duiven zijn dun bevolkt. Alle hokken hebben een plankenvloer.
De verluchtingsstrook is heel breed, alleen achter boven de koppen/broedbakken is het dicht. Door de rest van het plafond en de Boomse pannen zie je de hemel. Ik denk soms dat we veel te danken hebben aan overdadig verluchte hokken. Maar dan lees je weer over kampioenen die hun hokken helemaal dicht hebben. Wat is wijsheid? Voor de ramen van de jonge duivenhokken zijn een soort erkers gebouwd. 
De hygiëne op de hokken is zeker niet streng. Op de bodem liggen gebroken maiskolven. De drinkbakken worden bijgevuld. De opgesloten duivinnen hebben hun eigen “drinkkom”.”

Nu amper nog iets bijhalen

“De kwekers worden zoals bij de meesten gekoppeld eind november. Een kweker krijgt hier twee jaar om zich te bewijzen.
In het verleden werden er veel duiven bijgehaald. Te veel en ik kon dat niet laten. Misschien een afwijking, sterker dan mezelf. De laatste 2 jaar werd er amper nog iets bijgehaald. Als ik uitslagen vergelijk vraag ik me af “bij wie moet je gaan”?
Er wordt niet bewust aan familiekweek gedaan. Met de “familie” wordt amper rekening gehouden. De beste gaan tegen de beste, familie of niet. Kwekers zitten op drie afdelingen. Soms mogen ze zelf de partner kiezen. Lijkt nog meer rendement te geven dan gekozen koppels. Meestal na de 3e ronde worden de kwekers herkoppeld”. 

Een kweekkoppel

“Een koppel waar alleen goede uit komen hebben we niet en ook nooit gehad. Wel hebben we meerdere duiven die regelmatig goede geven. Met name de B13-6164006 (doffer) en de B13-1947264 (duivin).”

Combinatie Maegh - Ad SchaerlaeckensEnkele toppers

“Ik weet niet welke de beste zijn. In 2020 hadden we 1e, 5e en 6e Asduif oude, 1e Asduif jaarse, 2e Asduif jongen terwijl we de eerste en laatste vlucht niet mee deden. In 2019 hadden we de 2e, 3e en 5e Asduif oude en met de jaarlingen maar liefst de 1e, 3e, 4e en 5e Asduif. Dan zitten er nog Asduiven uit voorgaande jaren. Ik zal een keuze maken. 

  • B17-6200709. Was in 2020 1e Asduif in ZAV en ook 1e Asduif in Sint Job. In 2019 was die 2e Asduif ZAV. Won merkwaardig genoeg geen 1e prijzen, wel vele malen bij de eerste tien met 6e vs 425 d, 8e vs 642 d, 6e vs 563 d, 8e vs 1.270 d, 7e vs 841 d, 9e vs 2.071 d, 8e vs 2.274 d, enz. Vader is de “15-595” een broer van de “Diamant” van Gebr. V D Brande. Moeder is de “10-636” van Luc Van Mechelen. Uit de lijnen “Zwever” en “Steffi”. 
  • B19-6226549. 1e Asduif jaarse ZAV 2020. Won 2e vs 504 d, 2e vs 441 d, 2e vs 1.093 d, 3e vs 593 d, 3e vs 718 d, 5e vs 669 d, enz. 
  • Vader is de “17-028” van Ebben uit Indy. Een fabelachtige duivin die Falco van mij bekwam won 6 eerste. Moeder van deze asduif jaarse is de “15-616”, prima vliegster. Won 1e vs 461 d, 1e vs 790 d, 4e vs 1.480 d, 9e vs 1.351 d. Deze “616” werd gekweekt uit de “09-995”, 1e Asduif in 2010 en de B13/1947264 die meerdere winnaars gaf met verschillende doffers. 
  • B20-6140813. 2e Asduif jongen ZAV 2020. Won 2e vs 649 d, 4e vs 1.134 d, 9e vs 966 d, enz. Deze “813” is een duif voor een bon van Sas-V.D. Eyken uit Vosselaar. 
  • B16-6257755 “Double Ace”. Was 3e Asduif in 2017 en 7e Asduif in 2019. Won 1e vs 430 d, 2e vs 372 d, 1e vs 908 d, 2e vs 563 d, 7e vs 1.037 d, enz. Vader is de “13-235”. Uit samenkweek met Marcel Wouters. Komt uit “Den Ad” en dochter “95-230” broer van “Ace Four”. Moeder van “Double Ace” was de “601”, een duivin van Gust Janssen uit broer “Euro”. 
  • 17-6200721 “Advance”. Dit is de duif die op die gedenkwaardige Sermaise in 2020 maar liefst 12 minuten vooruit vloog tegen duiven van andere hokken. 841 duiven in concours. In Overkoepeling tegen 2.071 duiven zat ze 8 minuten vooruit. Ze won ook 1e vs 721 d, 1e vs 425 d, 5e vs 1.622 d en 7e vs 3.414 d. Vader is de “006” waar ook de 3e Nationale Asduif jaarse KBDB uit komt, moeder is de “13-264” uit “Den Ad”. 
  • B18-6243732. 3e Nationale Asduif Hafo jaarse KBDB 2019. Won: 1e vs 323 d, 1e vs 515 d, 1e vs 563 d, 1e vs 1.270 d (dubbel), 2e vs 375 d, 3e vs 830 d, 3e vs 975 d. Werd gekweekt uit eerder genoemde “B13/006” en “12-702”. Deze “702” was Asduif in groot verband in Nederland. 

Selectie

“Als je duiven selecteert op basis van prestaties op vluchten van rond de 400 km krijg je vanzelf goed gebouwde sterke duiven met zachte pluimen. De echt goede zijn steeds van goede afstamming maar goede ouders geven ook rommel. 

Varia

“In 2019 kwamen de duiven beter dan in 2020. Uitslagen als 9 op 10, 10 op 10, 12 op 12, 19 op 22 en 23 op 26 waren maar heel gewoon. Het seizoen was voor ons te vroeg gedaan. De laatste vlucht uit Chevrainvilliers wonnen we met de jaarlingen 1, 3, 10 en 13 met 4 mee. (158 d). Ook met de oude alles per tiental: 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21 met 7 mee (238 d). Ook in de overkoepeling tegen 566 duiven wonnen alle ingezette duiven per tiental of 1, 4, 6, 14, 25, 38, 44. Dus 7 op 7. De week voordien was het 7 op 8 bij de jaarlingen en 11 op 12 bij de oude te beginnen met de 1e. Maar helaas, toen was het einde seizoen voor ons. Dat constante goede spel van de eerste tot de laatste vlucht lukte ons in 2020 niet. Toch kregen ze dezelfde begeleiding. Was het vanwege een langer seizoen vanwege corona? De jongen is nog zoiets. Ook die presteren de laatste drie jaar nog wel goed maar minder terwijl aan de begeleiding niets veranderde. Minder kwaliteit zou je zeggen, maar als jaarling staan ze er wel”. 

Tot slot

A S propageert soms combinaties en geeft zelf het voorbeeld. Hij bewaakt de kwaliteit. Hij schaft duiven aan, koppelt ze en verwijdert ze. Hij instrueert Roger, volgens Ad een kanjer van een verzorger en echt een duivenvriend. Willy en Tor Maegh zijn meer de letters. En Willy houdt maar niet op Ad te bedanken voor “de schone oude dag” die hij ze bezorgde. Want 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 9 spelen tegen meer dan 2.000 duiven in de Overkoepeling met slechts 16 duiven mee en zwaar duivenweer? Nooit gebeurd en daar durfden ze vroeger niet eens aan denken.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.