Skip Navigation Links 
dinsdag 27 september 2016

De Duif op Facebook

Olympic Special 2015

Europigeon

Syndicate Lofts Books

NPO Nederlandse Postduivenhouders Vereniging

DANNY VAN DE VREDE - WINNAAR GOUDEN DUIF NEDERLAND

DANNY VAN DE VREDE
GOUDEN DUIF-WINNAAR NEDERLAND


Een perfecte harmonie tussen vader en zoon rolde de rode loper uit naar grandioos succes !

Bergschenhoek – Het moet ergens liggen aan de noordkant van Rotterdam... en wanneer je in het spitsuur terug naar huis wil dan hebben ze daar verdomd lange files ! Maar ons bezoekje aan de Gouden Duif-winnaar Nederland was absoluut de moeite waard ! Ooit vergeleek een reporter hem met de Cruijff onder de Nederlandse duivenliefhebbers... en toen we een en ander onder de neus geschoven kregen moeten we toegeven dat die man overschot van gelijk had.
Toen hij die wijze woorden sprak kon hij niet vermoeden dat de doorstoot zo snel zou gebeuren... maar we schrijven nu 2010 en Danny staat reeds op het hoogste schavotje van de aartsmoeilijke Gouden Duif-competitie. Straffer nog... indien alles een beetje volgens de regels was verlopen dan hadden Danny en vader Adrie een blikvanger op de Olympiade in het Poolse Poznan ! Maar één ding is zeker... de melker die op 26 februari 2010 op het hoogste schavotje staat van de Gouden Duif Nederland... is er een met ballen aan zijn lijf ! En dat dit zijn laatste exploot niet is... daar kun je donder op zeggen ! Een staande ovatie voor de “coming man”... die er in feite al is... is meer dan verdiend !

Duivensport centraal !
Danny is een 35-jarige vrijgezel die nog thuis woont... maar een druk bezet iemand in de sector groenten en fruit. Hij heeft een nieuwe baas en gaat voluit voor zijn nieuwe job... en het is druk... druk... druk ! Hij geeft dan ook volmondig toe dat de prestaties die hij nu in het mooiste handschrift op papier zette niet mogelijk zouden zijn zonder zijn steun en toeverlaat... vader Adrie !
Maar wat beiden gemeen hebben is dezelfde winnaarsmentaliteit... duivensport is hier nog puur hobby... en hun gezamenlijke voorkeur gaat naar de midfondvluchten en dit zowel met de oude als de jonge duiven. De afgelopen paar jaar werden er ook enkele duiven ingekorfd voor de dagfondvluchten.
De duivensport staat hier inderdaad centraal ! Via vader kwamen Adrie en zijn twee broers in aanraking met de duivensport... en eigenlijk is het bijna evident dat Danny tot de duivenmelkers gilde zou toetreden. Vader Adrie stopte met de duiven eind jaren tachtig... en in 1994 nam zoon Danny de draad weer op... en alles bij elkaar is Danny zo’n zestien jaar met de duiven doende.

Kampioenschappen !
Voor zowel vader als zoon zijn de kampioenschappen hun ding... en de enige manier om daar in te lukken is het maken van superuitslagen ! Ze willen er staan op zowel de midfond- als de dagfondvluchten... en wanneer dat lukt ga je automatisch meespelen in de verschillende kampioenschappen. Het winnen van de titel Gouden Duif-winnaar Nederland 2010 is daar het beste voorbeeld van.
Hier worden de echte duivenvluchten naar waarde geschat ! Duiven die zich niet een paar keer laten zien op vluchten van de waarheid moeten vertrekken ! In de praktijk betekent het dat de “blijvers” zich toch een paar keer per jaar moet klasseren in de toptien tegen zo’n 2500 duiven.

Stamopbouw
In de eerste plaats kan NL02/1559106 “Veronica” een groot deel van het succes opeisen ! Zij is een duivin uit het “Superkoppel”... of NL97/1438743 “Topper 743” x NL98/1133820 “Cleopatra”. “Cleopatra” is een duivin van het hok van Huub Hermans... en zij werd in 2001 Kampioensduif Vitesse in Groot Rotterdam. Zij is een duivin die makkelijk de spits kan halen op de wedstrijden... en die tevens vlot haar geweldige capaciteiten doorgeeft aan het nageslacht.
In 2004 kreeg deze kolonie een geweldige impuls door de inbreng van enkele duiven... aangeschaft op de verkoping van Charel van Doorne. Hij was in de periode 1999-2003 een toonaangevende melker in het samenspel Rotterdam. In de regio Rotterdam zijn er dan ook meerdere hokken die hun succes te danken hebben aan de duiven van Charles van Doorne.
Het waren voornamelijk duiven van Leo van Rijn... gekruist met de “Klakduiven” van de Gebr. Snoep... of duiven die ook gemakkelijk hun kwaliteiten doorgaven aan hun nageslacht.
Maar Danny en Adrie bleven onverdroten zoeken naar klasse... en zo kwamen ze in 2007 bij Lindelauf en Zoon, Vijlen terecht. En die duiven gekruist met het soort van A. Ruitenberg was een schot in de roos.
In 2008 werd samen met vriend Perry Burg (combinatie Burg-Luijken) het totale hok van Klein-Rotgans overgenomen... een toonaangevende combinatie op midfond en dagfond die door omstandigheden moest stoppen met duiven. Trouwens de duiven waarmee Danny en Adrie de dagfond aanpakken zijn van het signatuur Klein-Rotgans.

Totaal weduwschap
Oude en jonge duiven zijn ondergebracht op een hok van 9,60 m. De jongen krijgen een compartiment van 3 m ter beschikking met een volière voor. Het hok is verder onderverdeeld in een afdeling waar 16 koppels duiven voor midfond / vitesse onderdak krijgen... en een afdeling waar 12 koppels voor de dagfond een plaatsje vinden. Zowel de duiven van de vitesse / midfond als voor de dagfond worden op het totaal weduwschap gespeeld. De kweekduiven... 20 koppels in totaal... krijgen onderdak op een andere locatie en zij zorgen voor 80 vroege en nog een 20-tal zomerjongen.
De duiven worden doorgaans eind december gekoppeld en brengen twee jongen groot... ofwel hun eigen jongen ofwel jongen van de eieren van de kwekers die ze ondergeschoven kregen. Aan de ouderdom van 17 tot 20 dagen worden de jongen gespeend en ze gaan met de duivin naar het hok van de jonge duiven.
Eenmaal op weduwschap wordt in eerste instantie gepoogd het wintervet van de duiven die de hele winter niet uitvlogen weg te werken vooraleer de duiven intensief te laten trainen. Er werden al meermaals vleugelproblemen vastgesteld door duiven met overgewicht en zonder vliegritme geforceerd te laten trainen. Zachtjes aan beginnen... langzaam het trainingsritme opbouwen... en er pas dan volop tegenaan gaan is hier de boodschap.
Eens op vol toerental worden de duiven 3 à 4 keer met de wagen weggebracht... en na een mindere of lastige vlucht kan dat ook nog eens gebeuren. Het is ideaal om de duiven meer zelfvertrouwen bij te brengen.
Eenmaal op weduwschap worden de duivinnen verduisterd (19 u tot 7u) tot een drietal weken voor 21 juni... de doffers worden niet verduisterd. Het is de bedoeling om met de duivinnen ook op de navluchten er nog eens ferm tegenaan te gaan. Zo lang de duivinnen verduisterd worden wordt er slechts één maal daags getraind. Daarna trainen de duivinnen ’s morgens van 6 tot 7u... en de doffers van 7 tot 8 u…en ’s avonds de duivinnen van 17 tot 18 u ’s en de doffers aansluitend van 18 tot 19 u. Op inkorvingsdag komen de duiven helemaal niet los.
De jonge duiven worden voor aanvang van het vliegseizoen een 10-tal keren met de wagen weggebracht. In het begin vooral op kortere afstanden... en komen ze vlot naar huis dan gaan ze een stapje verder... maar de duiven geven zelf wel aan of ze goed in hun vel zitten.


Danny en Adrie v.d. Vrede bekroonden een knap seizoen 2010 met de titels van Superstar van het Jaar Halve Fond en Gouden Duif-winnaar Nederland !


Eén mengeling
Het hele jaar door wordt er hier één mengeling gevoederd…een vrij lichte mengeling samengesteld uit vijf verschillende merken van voeder waaronder nog een zak gerst gemengd wordt. De duiven worden uit de hand gevoederd... en wanneer ze gaan drinken en aangeven dat ze voldoende hebben wordt de dis afgeruimd.
Wanneer de midfond begint krijgen de duiven op woensdagavond en op donderdagmorgen “volle bak” van deze mengeling. Observatie bij een dergelijke voedermethode is uiteraard aangewezen en de duiven geven door hun eetgedrag aan of ze voldoende gevoederd worden. Ook bij thuiskomst van een wedstrijd krijgen de duiven “volle bak” van deze mengeling... want het is de bedoeling de duiven snel te laten recupereren en de batterijen opnieuw op te laden voor de volgende opdracht. Na iedere trainingsbeurt... en op de middag... krijgen ze ook een handvol snoepzaad per 10 duiven.
Globaal kunnen we stellen dat de verzorging van zowel oude als jonge duiven zeer punctueel is. Tijdens het vliegseizoen gebeurt alles op de minuut... en tijdens de trainingsbeurten worden de hokken tweemaal daags gereinigd. Verder gaat er ook nog biergist over het voeder... staat er dagelijks een vers mineralenmengsel ter beschikking... ook nog grit en roodsteen... en krijgen de duiven na de voederbeurt ’s avonds nog een paar pinda’s als toemaatje. Tweemaal daags wordt ook het drinkwater ververst en 5x per week gaat er een soort “appelazijn” (product Jan Smit) in de drinkpot.

Medische begeleiding
De medische begeleiding wordt hier heel simpel gehouden... en preventief wordt er niks ondernomen. In 2005 kwamen Danny en Adrie in contact met dierenarts Mariën... en zijn aanpak van de medische begeleiding valt bij Danny heel erg in de smaak. Medicijnen worden toegediend wanneer de duiven echt ziek zijn... maar de duiven moeten zelf een natuurlijke weerstand opbouwen... en preventief medicamenten toedienen aan duiven die niet ziek zijn kan hier helemaal niet.
Daarom zijn Danny en Adrie heel wat strenger geworden bij de selectie op de gezondheid van de duiven. Het is eigenlijk een wisselwerking... en hoe “beter” de duiven hoe “minder” zieke duiven je op de kooi krijgt.
Duivensport kan eigenlijk in een paar kerngedachten samengevat worden ! Selectie is een heel belangrijk onderdeel van een succesvolle duivensport... of m.a.w. de slechte opruimen en de goede behouden. Duiven die medicijnen nodig hebben om zich staande te houden moeten verdwijnen. En wie deze lijn rigoureus doorgetrokken heeft heeft in eerste instantie misschien minder duiven maar ook minder zieke duiven... maar “het niveau” van de kolonie wordt op die manier zeker een stuk opgekrikt.
Is er twijfel op het duivenhok dan wordt de dierenarts geraadpleegd... dierenarts Fernand Mariën maar ook Hans v.d. Sluis. En het is natuurlijk de taak van de melker om alle voorwaarden te vervullen waardoor de duiven optimaal kunnen presteren in een optimaal milieu !

Hugo

Beste uitslagen 2010
Strombeek 5676 d  8, 9, 10, 11, 12, 23, 24, 51, 65, enz. (37/57)
Peronne 9304 d  2, 52, 55, 61, 68, 69, 73, 81, enz (33/68)
Orleans 7259 d  3, 37, enz (5/5)
Blois  6814 d  30, 54, enz (5/7)
Creil  6478 d  7, 12, 24, 27, 87, 88, 89, 94, enz. (32/37)
St. Quentin  10969 d 2, 8, 17, 23, 26, 31, 55, 79, 83, 84, enz. (25/35)
Creil   17256 d 1, 2, enz. (21/49)  
Creil  14429 d 1, 2, 3, 4, 43, 46, 48, 49, 77, 92, enz. (34/39)
Creil  12536 d 1, 2, 4, 7, 8, 12, 29, 33, 51, 72, 82, enz. (34/44)
Peronne 4273 d  2, 3, 4, 5, 11, 12, 22, 23, 26, 27, 49, 73, 74, enz. (30/30)

* 11e, 14e Beste doffer WHZB 2010
* 7e, 9e Beste duivin WHZB 2010
* 6e Nat. Asduif Midfond WHZB 2010
* 5e, 9e, 22e Nat. Asduif Oud WHZB 2010
* 5e Beste liefhebber WHZB 2010
* 2e Olympiadeduif Vitesse Poznan 2011 (teruggetrokken)
* 4e Nationaal Kampioen Midfond 2010
* 4e Nationaal Kampioen Dafond 2009
* 8e Nationaal Kampioen Midfond 2009
* 13e Nat. Asduif Midfond 2010
* 1e Dagfond Fonspiegel Cat. 1 (12 duiven) 2010

Zo werd hij Gouden Duif-winnaar Nederland
Snelheid : 10.7 Duffel 1065 d. : 9, 11, 17
Halve fond : 22.5 Creil 14.429 d. : 2, 4, 46
Halve fond : 24.7 Peronne 4273 d. : 3, 11, 23

Zo werd hij Superstar van het Jaar Halve fond
Halve fond : 22.5 Creil 14.429 d. : 2, 4, 46
Halve fond : 24.7 Peronne 4273 d. : 3, 11, 23


NL07-1756258 “ANASTACIA”
2e Olympiadeduif Snelheid Poznan 2011 (teruggetrokken)
5e Nat. Asduif Oud WHZB 2010
7e Beste Duivin WHZB 2010

VADER : NL05-1329071 “Blinde Witpen”
G.V. :
NL94-1372960 “De Blinde”
Stamdoffer op het hok C. van Doorne
Geboren uit “De Blauwe Keizer” (Leo van Rijn) x “Snoepduivin” (Gebr. Snoep).
Is vader van o.a. 1e Creil 7200 d. ... 1e Ablis 1112 d. ... 2e St. Ghislain 5558 d. ... 2e Peronne 11.019 d. ... 3e Creil 7200 d. en 3e Chantilly 9603 d.
G.M. : NL02-1559106 “Veronica”
De vrouwelijke helft van het “Superkoppel”
Moeder van o.a. 1e Creil 12.536 d. ... 1e Peronne 7600 d. ... 1e Ablis 7470 d. ... 1e Nijvel 2429 d. ... 1e Duffel 2525 d. ... 1e Menen 1192 d. ... 1e St. Quentin 950 d. ... 2e Creil 12.536 d. etc.
Is dochter van “Topper 743” x “Cleopatra” (bewezen vliegster).
MOEDER : NL04-1981587 “Sofia”
1e Prov. Asduif Sprint Afd. 5 West
2e Peronne 12.211 d.
2e Oudenaarde 1164 d.
7e Peronne 1143 d.
9e Peronne 13.955 d.
11e Creil 23.230 d.
halfzuster van “Veronica”, moeder van “Blinde Witpen”
G.V. : NL97-1438743 “Topper 743”
Vader van “Veronica” ... duivin “Superkoppel” ... en 100% T. Hubregtse.
G.M. : NL97-1478072 “Gouden Kweekster 072”
Moeder van o.a. 1e Menen 3898 d. en 1e St. Ghislain 1876 d.
Komt uit “De Blinde” (C. van Doorne en ook vader “Blinde Witpen”, vader “Anastacia”) x “De Kootkar” C. van Doorne).


NL09-1128930 “IRIS”
6e Nat. Asduif Halve Fond WHZB 2010
9e Beste Duivin WHZB 2010

VADER : 00-041 “Supercrack 041”
Rotgans-Van Dijk
1e Ablis 10.544 d. en 1e La Souterraine 8900 d.
MOEDER : 05-637 “Dochter 42”
Kruising F. Klein x Jan Ouwerkerk
Zuster “Twenty” (moeder “Lyssa”)


NL09-1129023 “LYSSA”


VADER : 07-457 “Hektor”
1e Bourges 1814 d. ... 3e Creil 12.046 d. ... 3e Menen 4604 d. ... 7e Blois 3435 d. etc.
Rotgans-Van Dijk
MOEDER : 07-320 “Twenty”
2e Orleans 21.470 d. ... 4e Epernay 9073 d. ... 6e Ablis 7514 d. ... 6e Strombeek 5403 d. ... 8e Peronne 22.020 d. ... 9e Mariembourg 5177 d. ... 9e Argenton 1342 d.
Moeder van “Annie”, 1e Nat. Chateauroux 7335 d. en 3e Nat. Asduif Dagfond
Zuster “Dochter 42” (moeder “Iris”)


NL08-1479408 “ANGELIA”

 

NL08-1479318 “ADONIS”
9e Nat. Asduif Oud WHZB 2010
14e Beste Doffer WHZB 2010

VADER : 04-516 “Zeus”
Doffer “Superkoppel”. Vader van o.a. 1e Creil 12.536 d. ... 1e Peronne 7600 d. ... 1e Ablis 7470 d. ... 1e Nijvel 2429 d. ... 1e Duffel 2525 d. ... 1e Menen 1192 d. ... 1e St. Quentin 950 d. etc.
Zoon “Blinde” x “Gouden Kweekster 072”
MOEDER : 02-106 “Veronica”
Duivin “Superkoppel”. Moeder van o.a. 1e Creil 12.536 d. ... 1e Peronne 7600 d. ... 1e Ablis 7470 d. ... 1e Nijvel 2429 d. ... 1e Duffel 2525 d. ... 1e Menen 1192 d. ... 1e St. Quentin 950 d.
Grootmoeder “Anastacia”

 

 

 


 

 
Coding & Hosting: BitBuro - Gebruiksvoorwaarden van deze site -  © 2016 De duif